Tragac

 Piše: Ezher Beganović

Najnovija odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjera tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a dokaz je da je Milorad Dodik pokrenuo ofanzivu za sprečavanje Bošnjaka da se na sljedećim općim izborima vrate u politički život ovog dijela BiH. Iskreno rečeno, od Milorada Dodika nismo ništa drugo ni očekivali. Naime, nakon što su probosanske političke stranke potpisale sporazum „ Domovina", o zajedničkom nastupu na općim izborima u RS-u, odmah je postalo jasno da će velikosrpska politika krenuti u napad. Za Milorada Dodika i ostalo velikosrpsko društvo ova bitka jednako je važna kao što je za Ratka Mladića i Radovana Karadžića bilo osvajanje Srebrenice.

 MOSTAR - Hrvatska stranka prava BiH oštro osuđuje donošenje Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prigodom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Držimo kako se ovom odlukom protuustavno i protuzakonito uređuje oblast koja je isključivo u nadležnosti zakonodavne vlasti na razini BiH, ističu u svom priopćenju iz HSP-a BiH.

S druge strane Republika Srpska postaje i policijskom tvorevinom budući se policiji daju ovlasti odlučivati o prebivalištu u Republici Srpskoj. Iz ne tako davne prošlosti zajedničke države svjesni smo kako je upravo velikosrpski element koristio institucije sustava, a poglavito vojsku i policiju u svoje parcijalne interese i ciljeve.

 BANJA LUKA - Vanjski i unutrašnji dug Republike Srpske približava se iznosu od 5 milijardi KM, a Vlada RS-a pregovara na dva fronta o novom kreditnom zaduživanju u iznosu od oko 600 milijuna KM.

Dodik pokazuje koliko je milijardi KM dužna RS!


Mjereno po glavi stanovnika (per capita) građani Republike Srpske za 50 posto su zaduženiji od građana Federecije BiH: Trenutni dug "po glavi" stanovnika RS-a iznosi 3,5 tisuće KM dok građani FBiH u prosjeku duguju 2,3 tisuće KM.

 ŠIROKI BRIJEG - U povodu skrnavljenja više nadgrobnih spomenika na Širokobriješkom groblju Sajmište izražavamo svoju najdublju osudu. Užasnuti smo ovakvim vandalskim činom koji je neprimjeren svakom civiliziranom društvu, navode iz Narodne stranke Radom za boljitak.

Pozivamo nadležne institucije da čim prije pronađu počinitelja ili počinitelje ovog gnusnog čina, koji teško pada svakom normalnom čovjeku, tim više što su grobnice oštećene uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

%AM, %20 %055 %2014 %00:%Apr

Putin pozdravio izbor novog šefa NATO-a

 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je danas izbor bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga na mjesto novog glavnog tajnika NATO-a, ustvrdivši da njih dvojica imaju vrlo dobre odnose, ali je naglasio da normalizacija odnosa sa Zapadom ovisi o postupcima zapadnih zemalja.

Odnosi Rusije i NATO-a na najnižoj su razini od završetka Hladnog rata, pošto je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je Putin nedavno opravdao širenjem NATO-a na istok Europe.

 Pripadnici Režima Milorada Dodika, koji je detaljno opljačkao građane Republike Srpske, prestravljeni nadolazećim promjenama počeli su da uzimaju zakon u svoje ruke i fizički se obračunavaju sa novinarima, koji su izvještavali prethodnih godina o korupciji i kriminalu vladajuće oligarhije.

 
Poslovođa firme “Imeks internacional”Nino Rakić fizički je u Trebinju napao Nebojšu Vukanovića, novinara BNTV, koji već mjesecima izvještava o prevari što se dešava u toj firmi, maltretiranju radnica, mobingu nad njima i, naravno, otimačini budžetskih sredstava.

 SARAJEVO - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, nakon razmatranja Informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju gospodarskih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja, donijela tri zaključka.

Prvim zaključkom je zatražila od nadležnih tužiteljstava u Federaciji Bosne i Hercegovine da se, u što kraćem roku, očituju o svim izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavile Financijska policija FBiH, te druge institucije Federacije BiH, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja privrednih društava prije, tokom i nakon okončanja tog postupka i donesu konačne tužiteljske odluke u vezi s ovim predmetima.

 SARAJEVO -Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ponovo je u utorak odbacio svaku mogućnost podjele te zemlje odnosno odvajanja Republike Srpske.

"U ustavu BiH se apsolutno jasno kaže da su Republika Srpska i Federacija, kao dva entiteta, dio suverene države Bosne i Hercegovine. Nadalje, ustav ne ostavlja nikakvog prostora za odcjepljenje niti jednog entiteta", kazao je Inzko u intervjuu kojega je prenio sarajevski portal klix.ba.

Takvim ustavnim formulacijama, istaknuo je Inzko, "stavljena je točka" na svaku raspravu o podjeli BiH.

 TUZLA - Delegacija gospodarstvenika iz Turske, ovoga puta pojačani novim članovima, ponovo je u posjeti Tuzlanskom kantonu. Nastavak je ovo aktivnosti značajnih investitora, uglednih poslovnih ljudi iz Turske koji već niz godina posluju širom Europe i Svijeta, na realizaciji zacrtanih poslova na području ovog kantona.

Investicija koja je u najavi bila vrijedna oko 3 milijuna eura, danas je povećana na oko 5 milijuna, a porastao je automatski i broj radnih mjesta koja će biti otvorena.

Tuzlanska firma privrednika Kasima Selimovića "Piemonte" začetnik je ideje da se u Tuzli gradi suvremeni bolnički kompleks. S tim u vezi formirana je i zajednička firma "TuzIST" Tuzla osnovana kapitalom privrednika Selimovića i grupe investitora iz Turske.

 TUZLA - U prometnoj nesreći koja se oko 17:00 sati dogodila na magistralnom putu Tuzla-Orašje u naselju Mihatovići, općina Tuzla, teško je povrijeđen motociklista inicijala D.Š. (28).

D.Š. je iz pravca Tuzle išao ka Srebreniku kada  se u mjestu Mihatovići sudario s putničkim motornim  vozilom kojim je upravljala A.S. Pretpostavlja se da  je vozačica automobila A.S. u trenutku nesreće  izlazila s parkinga kada je D.Š. udario u njen automobil.

Page 1 of 8