Tragac

Wednesday, 05 August 2015 15:40

Knin, "Oluja" i hrvatski branitelji temelj su savremene Hrvatske

Written by
Rate this item
(0 votes)

ZAGREB - U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno redarstvene operacije "Oluja“ predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ...

 

... na kninskoj je tvrđavi otvorila muzej "Oluja '95“, javlja Anadolu Agency (AA). 

"Onaj narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje, kao što su to neki pokušali“, kazala je u obraćanju predsjednica Republike Hrvatske i dodala kako je posebno ponosna na hrvatske branitelje, sve one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje, svoju mladost, za našu hrvatsku domovinu.

Isto tako, izrazila je posebnu zahvalnost obiteljima poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, kako branitelja tako i civilnih žrtava, na strpljenju svih ovih godina, na svemu onome što su prošli i što dalje podupiru i rade na dobrobit naše hrvatske domovine.

"Knin, Oluja i brojni hrvatski branitelji nisu samo dio slavne hrvatske povijest, oni su živa baština, vrijednost na kojoj se i danas, dvadeset godina nakon veličanstvene oslobodilačke operacije temelji suvremena Republika Hrvatska, istaknula je predsjednica Grabar - Kitarović.

Dodala je kako muzej "Oluja '95“ daje realan, dokumentiran, stručno i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su prethodili, kako je rekla, "našoj borbi za slobodu, sliku o Domovinskome ratu i samoj vojno redarstvenoj operaciji "Oluja“ kao i o međunarodnome kontekstu toga vremena".

Zahvalivši pritom brojnim braniteljima i njihovim udrugama, ali i ustanovama koje su sačuvale brojne eksponate i dale ih na obradu i daljnje čuvanje, hrvatska predsjednica posebno priznanje odala je autorima postava muzeja koji su približili i život običnog čovjeka u tim teškim danima okupacije, ali i danima ponosa i slave.

"Uloga naših zapovjednika i vrhovnog zapovjednika, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, prikazana je na dostojanstven način te je tako ovaj mali, ali sadržajem iznimno bogat i značajan muzej učinila nezaobilaznim mjestom za svakog hrvatskog učenika, studenta, hrvatskog građanina“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako će strani posjetitelji na najboljemu mjestu, u utvrdi hrvatskih vladara, moći vidjeti kako se stvarala suvremena Hrvatska, kako je Olujom postignuta sloboda kojoj su vjekovima težili naši preci.

"Svoju povijest pišemo sami. Ponosni na svoj nacionalni identitet, na postignuća i vrijednosti koje su nas održale, našu povijest i baštinu tumačimo i promičemo na jedini ispravan način: istraživanjem i stručnim radom, čuvanjem i njegovanjem uspomena na velike ljude i događaje, odnosno upravo onako kao to možemo vidjeti u kninskome muzeju Oluja 95“, zaključila je predsjednica Republike Hrvatske. 

Read 1103 times

Halid & Zeljko Koncert