Tragac

Wednesday, 05 August 2015 15:34

Rakete će padati na Tel Aviv ako se blokira nuklearni sporazum s Iranom

Written by
Rate this item
(0 votes)

JERUSALEM - Predsjednik Barack Obama poručio je čelnicima američkih Jevreja da će rakete vjerovatno padati na Tel Aviv ukoliko se nuklearni sporazum s Iranom blokira i poduzme se vojna akcija, saopćio je u srijedu jedan od njih.

 

U posebnom apelu američkim Jevrejima, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, žestoki protivnik sporazuma od 14. jula, usprotivio se argumentaciji Obamine administracije da je sporazum jedini put da se izbjegne eventualni rat s Iranom.

Američki Zastupnički dom, predvođen Republikancima, glasat će da li da odbaci sporazum kada se zastupnici u septembru vrate u Washington, saopćili su u utorak stranački čelnici, pripremajući teren za eventualno sučeljavanje s predsjednikom.

Greg Rosenbaum, jedan od 20 jevrejskih čelnika koji su se sastali s Obamom u Bijeloj kući u utorak, izjavio je za Izraelski radio da je američki predsjednik pojasnio šta bi značila opcija američkih vojnih udara na iranska nuklearna postrojenja ako se sporazum odbaci, prenosi Reuters.

- On je kazao da vojna akcija Sjedinjenih Država protiv iranskih nuklearnih postrojenja neće rezultirati iranskom odlukom da pokrene sveobuhvatni rat protiv Sjedinjenih Država - navodi Rosenbaum, član Nacionalnog demokratskog jevrejskog vijeća, Obamine riječi upućene forumu.

- Bit ćete svjedoci veće podrške terorizmu. Vidjet ćete Hezbollahove rakete kako padaju na Tel Aviv. To je ono što će se desiti ukoliko američka vojska pokrene napad na Iran - izjavio je Rosenbaum, misleći na proiransku libansku gerilsku grupu i njen arsenal dugometnih projektila.

Read 1093 times

Halid & Zeljko Koncert