Tragac

Vijesti iz BiH

 • Čovićeva šutnja o Karadžiću

   Čak i najveći skeptici koji su vjerovali kako se lider HDZ BiH Dragan Čović neutemeljeno kritizira u medijima zbog kriminala, te da mu se sve podmeće jer je on jedini i istinski borac za ravnopravnost Hrvata u BiH, svojom znakovitom šutnjom nakon izricanja presude zločincu Radovanu Karadžiću pokazao im je neiskrenost i licemjerstvo, i otkrio da postoje čvrsti političko-poslovni dilovi između njega i Milorada Dodika.

  Read 540 times Read more...
 • Cerić Čoviću i Izetbegoviću: Ne dozvolite otpisivanje Sutorine

   SARAJEVO - Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i reisu-l-ulema emeritus Mustafa Cerić u otvorenom pismu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću apeluje na Čovića da ne pristaje na potpisivanje sporazuma sa "susjednom Crnom Gorom u obliku koji Sutorinu, bosanskohercegovački teritorij, ostavlja u crnogorskim granicama".

  Read 1128 times Read more...
 • Održana manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2015“

   SARAJEVO - Na sarajevskoj planini Igman danas je održan centralni dio manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2015“ na kojoj je poručeno kako građani BiH danas moraju čuvati sjećanje na borce koji su dali svoje živote kako bi današnje ali i buduće generacije u zemlji živjele u slobodi, javlja Anadolu Agency (AA).

  Read 1652 times Read more...
 • ULTIMATUM NEZADOVOLJNIH I ODBJEGLIH ČLANOVA : OD BAKIRA IZETBEGOVIĆA TRAŽI SE SMJENA ASIMA SARAJLIĆA

   Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i šef Kluba poslanika SDA u parlamentu BiH, prvi je partijski zvaničnik koji će morati biti sklonjen ukoliko rukovodstvo želi da zadrži jedinstvo i preduprijedi cijepanje stranke .

  Read 1275 times Read more...

Vijesti iz Regije

"Sedam strahova" medju najboljim knjigama Europe, Film o bh djeci u ratu na Festivalu Primed u Marseille-u

 Nicolas Lezard, britanski knjizevni kriticar i cuveni "The Guardian", svrstali su novi roman Selvedina Avdica, sarajevskog urednika web magazina "Zurnal.ba", u najkvalitetnija ostvarenja Starog kontitnenta, godine na izmaku.

"Roman zacudjuje, izaziva jezu  jer sa strane posmatra  bosanski rat, podjele zemlje sto se ogledaju u razdvajanjima osoba. Ujedno oscilira izmedju ludila i pameti,  cineci ih nestvarnim. Poigrava se natprirodnim, uvodeci tisinu, iza nestanka. 

U"Sedam strahova" gledamo bosanski rat iz ranih i sredine 90 godina krajickom oka, poput duha sto prolazi izmedju dva svijeta. Ona su cesto u doticaju ali se ne sukobljavaju : zivi i mrtvi ili vrijeme prije no sto zena napusti muskarca i poslije! Prijeratni i poratni svijet, duhovni i ljudski, ludilo i razumnost, san i javu, kriscane i muslimane kao i ateiste.

Neki dijelovi romana uzrokuju jezu. Humor mu je velika odlika, mudrost i suosjecanje, takodjer.

Prijevod Koral Petkovic je magistralan"!

Pored bosanskohercegovackog autora, odabrani su i "The Absent Therapist Willa Eavesa, Butcher's Crossing koji je napisao John E.Williams, A Splendid Little War, Derak Robinsona ili A Sting in the Tale ,Davea Goulsona.

 U ime 11500 poginule djece Sarajeva

 Dokumentarrno filmsko ostvarenje galske rediteljice i knjizevnice Vrginie Linhart : "Sarajevo, djeca u ratu" u trajanju od 52 minuta, upravo je predstavljeno u zvanicnom natjecanju poznatog filmskog Festivala PriMed, sto se aktualno odrzava u Marseilleu.

Osamnaesto izdanje ove znacajne filmske smotre, sto se odrzava pod znakom unapredjivanja oblasti Sredozemlja, uvrstilo je i dokumentarac "Atentat u Sarajevu", nekadasnjeg urednika sarajevske televizije Nedima Loncarevica, dansnjeg reportera  treceg programe francuske televizije u Parizu. Oba ostvarenja se natjecu u kategoriji Mediteranske memorije.

 

 Virginie Linhart, doktor socijalne politikologije s Instituta politickih znanosti u Parizu je imala originalan pristup filmu, upotrijebivsi rushes i slike djece koja su tesko ranjena, lijecena u francuskom olimpijskom gradicu Albertville, u oblasti Savoie. Ovaj dragocijeni materijal, dragovoljno ustupljen od strane pariskog reditelja Romaina Goupila posluzio je rediteljici kao uvod u originalno djelo "Sarajevo, djeca u ratu". Zahvaljujuci  malom DVD lektoru,  dobila je dragocijena svjedocanja mladih o ratu. 

 Zivot jaci od smrti

 Danas odrasle osobe Vanja, Adnan, Nadja, Nijaz i Sejla, u ratno  vrijeme su imali 9, 8, 2 ,12 i 13 godina. Iako tesko ranjeni, nisu posustali pa su uspjeli zavrsiti skole i fakultete, imati djecu i normalno zivjeti iako mnogima nedostaju stopala, ruke, noge ...

Francuska rediteljica im je zahvalna sto su naucili jezik pa je mogla zabiljeziti njihova svjedocanstva na svom, materinskom jeziku i upotrijebiti ih na najbolji nacin.

Virginie Linhart nije propustila istaci kako je bivsi predsjednik François Mitterrand favorizirao napadace i okupatore, u strahu da ih ne povrijedi. Ali Kouchnerov koridor je pomogao mnostvu najmladjih, otici u inozemstvo gdje su lijeceni i spaseni od teskih povrijeda, koje su mogle biti smrtonosne.

 

Dzana Mujadzic

BH Shipping Services

Vijesti iz Svijeta

Vijesti iz Evrope

Film-Muzika-Eurovizija

Crna Hronika

Fudbal,Kosarka,Tenis,Boks,Rukomet

Vijesti iz dijaspore

Ramazanski program by BosTel

ADVERTISEMENT

Online Visitors

We have 34 guests and no members online

Ulaz za registrovane

Halid & Zeljko Koncert

Pratite nas

 •  

Marketing

 • info@rtvbostel.com
  marketing@rtvbostel.com
  sms@rtvbostel.com
  satelit@rtvbostel.com

 IPTV MAPA POKRIVENOSTI